skip to Main Content

Concrete salesresultaten en waardevolle inzichten

Bureau BlauwGeel is een succesvol ontwerp- en ontwikkelbureau voor effectieve digitale communicatie, met klinkende namen in z’n portfolio. Het bureau wilde zijn acquisitie structureler aanpakken en meer focus aanbrengen in het klantenpakket. Daarvoor werd in 2015 FindBusiness ingeschakeld. Bas Koopman, medeoprichter en directeur strategie & concept, vertelt over de samenwerking en de resultaten. 

Bureau BlauwGeel is sinds de oprichting in 2009 gestaag gegroeid, maar wil niet zomaar onbeperkt verder groeien. Bas: “Wij denken dat je met een kernorganisatie van maximaal 15-16 medewerkers klanten de beste kwaliteit kunt bieden: flexibel, betrokken en zonder overtollige overhead. Waar nodig besteden we uit aan onze ‘favoriete freelancers’. Met ons team verzorgen we volledige digitale trajecten, van strategie en concept tot uitvoering. Want een goed idee bewijst zich pas in de uitvoering. Klanten waarderen de korte lijnen en het goed meedenken. Daardoor groeien wij steeds meer van een projectorganisatie met projectcontracten, naar vastere relaties en langere contracten. We worden het online geweten van onze klanten.”

Structurele, gefocuste acquisitie uitbesteden?

Bureau BlauwGeel heeft veel tevreden klanten. Het klantenpakket groeit dan ook verder vanuit het netwerk, maar daardoor adhoc en in allerlei richtingen. Gerichte acquisitie schiet er in de waan van alledag bij in, en een pipeline ontbreekt. Bas: “Dat is een valkuil.” In 2015 is daarom besloten tot een strategische focus op specifieke branches.

Bas: “We kenden FindBusiness al van een geslaagd WBSO-project met Venderion. Ze vertelden over hun nieuwe salesactiviteiten. Ik was bepaald niet meteen om. Wij verkopen geen ‘affe’ producten, je hebt het niet over een krantenabonnement. Wij moeten ons als bureau aan prospects verkopen door consultative selling, vertrouwen wekken door inhoudelijke expertise. Hoe kun je dat nou uitbesteden?”

De start

Bas: “Voor ons was het een grote stap, maar na een gesprek met FindBusiness waren we ervan overtuigd dat het goed was om sowieso een pilot te starten.” Bureau BlauwGeel leverde de klantprofielschets, waarna FindBusiness het hele acquisitietraject op zich nam. Bas: “Ze brengen de markt in kaart en maken een bellijst. Dat vereist veel bureau- en voorwerk, waar je zelf nooit aan toekomt. Ze bellen na, zorgen dat ze de juiste persoon te spreken krijgen, halen in die gesprekken kansen voor ons boven en interesseren de prospect voor een afspraak met ons. Tussentijds is er veel overleg, over de voortgang, over het aanscherpen van lijsten en de aanpak op basis van voortschrijdend inzicht.”

Concrete resultaten, nieuwe inzichten

Bas: “De investering is zich aan het terugverdienen. Maar naast concrete opdrachten is het ook waardevol dat de markt in kaart is gebracht. We weten nu bijvoorbeeld precies wie onze concurrenten zijn en waar onze kracht ligt.”

Groeiende waarde

”De mensen van FindBusiness zijn gedreven salesexperts en ze zijn inhoudelijk genoeg om in telefoongesprekken de interesse te wekken. Hun kracht is dat ze kansen signaleren en prospects zover krijgen dat wij op gesprek mogen komen. Voordat je zelf iemand daarin hebt opgeleid… De waarde die FindBusiness levert is hoog.”

De pilot heeft dan ook een vervolg gekregen. Inmiddels is een vast urencontract met FindBusiness afgesloten. Bas: “Wat ik heel erg merk, we hadden het er al jaren over dat we het vullen van de pipeline structureler moesten aanpakken. Maar het schiet er altijd bij in. Omdat je het nu inhuurt, doe je het veel gerichter. De inspanning brengt kosten mee, maar de business-case kan uit. Niet meteen, maar FindBusiness denkt, leert en groeit mee, als een eigen verkoopbinnendienst. Hoe duurzamer de relatie, hoe beter ze worden.”

Bureau BlauwGeel

Back To Top